Shopping Cart - € 0,00 (0 items)
Login to earn Reward Points for sharing!

Relaties - De nieuwe materia medica

by René Dockx

Out of stock

€22.50
You'll earn 22 Reward Points for this item

Availability: Out of stock

Description

In RELATIES wordt de onderlinge relatie tussen enkele polychresten in het licht gesteld
De geneesmiddelenbeelden kwamen tot stand door het combineren van de Materia Medica met de inzichten van het Enneagram. Dit is een typologie die vooral ontwikkeld werd in het Esalen Instituut in Californi ( http://www.esalen.org/info/ ) alwaar Vithoulkas nog les gegeven heeft. Het Enneagram maakt het mogelijk een algemeen patroon in menselijk gedrag te herkennen en begrijpen. Men vond 9 basispersoonlijkheidstypes die niet veranderen tijdens het leven.
De relatie tussen een aantal basispolychresten is het onderwerp van dit boek. De geneesmiddelen en hun onderlinge relaties worden in beeld gebracht om een nieuw en globaler inzicht te krijgen in hun mind en hun emoties, hun onderlinge wisselwerking en hun interactie met de wereld. We ontdekken een origineel en duidelijk geneesmiddelbeeld dat ons helpt om patinten beter aan te voelen en aldus de meest geschikte remedie te vinden.


EXTRACT:

PULSATILLA EN LYCOPODIUM

De aspiraties van deze twee remedies zijn duidelijk verschillend De positief ingestelde Pulsatilla is vooral op zoek naar liefde en wil met de partner n worden. De twijfelende, onzekere Lycopodium is op zoek naar steun, maar wil toch onafhankelijk blijven.
Lyc. voelt zich potent, belangrijk en nuttig bij een Pulsatilla die hem adoreert en vertroetelt. Zij kan hem helpen zijn angst voor intimiteit af te zwakken. Zijn twijfels zijn vruchtbare grond voor Pulsatilla die alsmaar wil helpen. Zij voelt zich immers prima wanneer ze voor haar partner, haar kinderen en haar ouders kan zorgen. Maar ze moet wel geleid worden. Wanneer ze zelf beslissingen moet nemen kan ze krampachtig reageren. Bovendien heeft Puls. aandacht nodig, vl aandacht. Bemind (aanbeden) worden betekent voor haar veiligheid. Wanneer ze te weinig belangstelling krijgt, kan ze ziek worden om alzo toch maar attentie te bekomen. Ook wanneer ze haar emoties niet voldoende naar buiten kan brengen, kan ze lichamelijke ongemakken krijgen.
Pulsatilla is dus vooral georinteerd op het opbouwen van intimiteit en positieve gevoelens in het koppel, terwijl Lycopodium gaat voor zekerheid en hard werken. Hij kan problemen op voorhand aanvoelen, zodat er gepast kan gereageerd worden. Lycopodium waardeert de warmte, de vriendelijkheid, de generositeit en de zelfopoffering van Pulsatilla. Hij is zich bewust hoezeer ze een toegewijde echtgenote en een excellente betrouwbare moeder is. De relatie berust echter meer op wederzijdse waardering, betrouwbaarheid en standvastigheid dan op passie. Dit is soms voldoende om een verhouding in stand te houden
Problemen kunnen opduiken omdat Lycopodium eigenlijk weinig (zelf)vertrouwen heeft en geen keuzes kan maken. Hij voelt zich snel onder druk gezet door zijn partner en de andere mensen uit zijn omgeving. Dit maakt hem angstig en labiel. De gedachtengang wordt minder scherp en hij krijgt het nog moeilijker om beslissingen te nemen. Hij wordt achterdochtig en negatief. Hij rebelleert en begint impulsief te reageren om zijn angst tijdelijk even te minderen. Op zulke momenten dan voelt Pulsatilla zich geroepen advies te geven, ze probeert hem te helpen om de juiste richting te vinden. Maar Lyc. voelt dat aan als een storend binnendringen, als een bedreiging van zijn onafhankelijkheid en zijn zelfvertrouwen mindert nog meer. Bij de overdreven bereidwilligheid van Pulsatilla gaat hij zich afvragen of hij niet gebruikt wordt en of ze er niet vooral op uit is voordeel te behalen. Hij twijfelt aan haar oprechtheid. De twijfel van Lycopodium wordt nog aangewakkerd door de onbewuste agenda van Pulsatilla , namelijk geven om te krijgen.
Hun samenzijn kan degenereren tot een verhaal van impulsieve beslissingen, angsten en verdriet. Een Lycopodium die krampachtig probeert zijn autonomie te bewaren en een Pulsatilla die zich nog meer probeert te moeien. Pulsatilla kan niet altijd begrijpen dat het soms nodig is afstand te houden, ze denkt dat men niet intiem genoeg kan zijn. En de ambivalente Lycopodium, die duwt weg en die haalt bij. Pulsatillas latente angst dat men haar gaat verlaten neemt toe. En ze doet bijgevolg nog meer haar best om Lycopodium te helpen maar die voelt dat aan als controle en neemt nog meer afstand. Wat als een sprookje begon eindigt in een nachtmerrie.


DIFFERENTILE DIAGNOSIS PULSATILLA - LYCOPODIUM

PULSATILLA rubrieken zonder LYCOPODIUM

ANXIETY; household matters, about (15). ANXIETY; hypochondriacal; mania to read medical books (5). APPRECIATION, desires (25). AUDACITY (72). CARES, worries, full of; domestic affairs, about (7). COURAGEOUS (54). CREDULOUS (5). DESIRES; full of (34). DESIRES; indefinite (14).FEAR; apoplexy, of (39). FEAR; dogs, of (37). FEAR; poverty, of (55). FORSAKEN feeling; weeping, with (9). FRIVOLOUS (24). PITIES herself (39). PLEASE others,desire to (17). TIMIDITY; bashful (74). WEEPING, tearful mood; air, open; amel(5).
WEEPING, tearful mood; involuntary (39). WEEPING, tearful mood; sleep; during; dreams, during (48). WEEPING, tearful mood; trifles, about; laughing or weeping on every occasion (4).

LYCOPODIUM rubrieken zonder PULSATILLA

ABUSIVE, insulting (101). ALONE; amel(84). ANGER; contradiction, from (66). ANTICIPATION;engagement, for an (26). ANXIETY; air; open; agg (18). APPROACH of aperson agg (75). CONTRADICT, disposition to (74). DICTATORIAL (81). FASTIDIOUS;appearance, about; personal (13). FEAR; undertaking anything (18). INSECURITY (51). INSOLENCE, impertinence (46). POWER, love of (23). RUDENESS (71).NATRUM MURIATICUM EN SULFUR

Tegenstellingen trekken elkaar aan, zo zegt men. Als dat zo is moeten bij deze twee personages de gensters er wel afvliegen. Zie maar: Sulfur is materialist, Nat-m. idealist, Sulf. extravert, Nat-m. introvert, Sulf. joviaal, Nat-m. niet, Sulf. sociaal, Nat-m asociaal, Sulf. eerder ongevoelig, Nat-m heel gevoelig,. Sulf. gefocust op al wat nieuw is, Nat-m vooral op wat mooi is, Sulf. is praktisch aangelegd, Nat-m niet, Sulfur is een dromer, Nat-m is realistisch, Sulf. is gourmand (gulzig), Nat-m. gourmet (fijnproever), Sulf houdt van plezier, Nat-m. is melancholisch, Sulf. is optimist, Nat-m. pessimist, Sulf vlucht de pijn, Nat-m smaakt het zoete verdriet, Sulf. gaat ervoor, Nat-m. is geremd, Nat-m is op zoek naar een betere relatie, Sulfur is op zoek naar al wat plezierig is, Nat-m wil tijd maken om over emoties te praten, Sulfur heeft daar geen interesse voor, Nat-m heeft gemakkelijk schuldgevoelens, Sulfur gaat er licht over, Nat-m aanvaardt pijn als een deel van het leven, Sulfur vlucht de pijn.
Beiden denken verschillend, reageren verschillend en vinden hun plezier op verschillende manieren. Sulfur helpt Nat-m. zijn schuwheid te overwinnen en geeft hem een duwtje als hij nieuwe dingen wil uitproberen. De zwaarte van Nat-m en de oppervlakkigheid van Sulfur compenseren elkaar. De depressieve neigingen van Nat-m wordt door de vele activiteiten van het koppel teruggedrongen, zodat zijn melancholie getemperd wordt zonder dat er veel heisa over gemaakt wordt. Nat-m. daartegenover helpt Sulfur te focussen op wat hij echt verlangt, hij leert hem de eigen gevoelens te respecteren en toe te laten.
Sulfur is meer liefhebber van het goede leven dan Nat-m., maar samen zijn ze steeds in voor iets nieuws. De relatie blijft levendig en is een bron van vreugde en inspiratie voor henzelf en voor de buitenstaander. Beiden zijn geestig en onderhoudend. Hun levenswijze kan zowel ruig en aards als gesofistikeerd en elitair zijn. Ze kunnen mekaar in balans brengen: Nat-m. brengt diepte en innerlijkheid en de Sulfur zorgt voor energie en veerkracht.
Omdat ze zo verschillend zijn, moeten er toch wel voldoende aantrekkingspunten zijn wil de relatie duurzaam zijn. Ze delen best toch enkele gemeenschappelijke passies willen ze bij het eerste het beste conflict niet uit mekaar gaan, want alle twee zijn ze impulsief en snel gefrustreerd indien de zaken niet naar wens verlopen. Allebei hebben ze hoge verwachtingen over de relatie en wanneer deze niet voldoet zijn ze niet gauw geneigd mekaar een tweede kans te geven. Nat-m. gaat de energieke en flexibele Sulfur wel bewonderen en heimelijk benijden, maar hij kan uiteindelijk moe worden van het drukke leven dat hem opgelegd wordt door een Sulfur die niet stopt met plannen en actief te zijn. Hij vindt trouwens van Sulfur dat hij luidruchtig, oppervlakkig en ongevoelig is. Anderzijds kan Sulfur de artistieke flair, de creativiteit, het gevoel voor schoonheid van Nat-m. bewonderen. Maar hij kan kan zich ook storen aan t feit dat hij overgevoelig, onpraktisch, humeurig en te veel met zichzelf bezig is
Naargelang de relatie verslecht gaat Nat-m. meer afstand nemen en vervelende prikjes uitdelen. Sulfur wordt dan ongeduldig, irritant, en beledigend. Nat-m. wil graag in detail bespreken wat er allemaal is misgelopen in de relatie, maar Sulfur wil daar niet bij blijven stilstaan, hij heeft een hekel aan onaangename discussies. Het resultaat is dat de problemen niet opgelost raken, en al wat vroeger de andere aantrok is nu een bron van ergernis geworden.

DIFFERENTILE DIAGNOSIS NATRUM MURIATICUM - SULFUR


NATRUM MURIATICUM rubrieken zonder SULFUR

ANGER; pale, livid face, with (11). ANTICIPATION; engagement, for an (26). COMPANY; aversion to, agg.; people intolerable to her; urination, during (7). DISAPPOINTMENT, deception agg., ailments from; old (2). DREAMS; remembered; long while, for a (1). DREAMS; thirsty, being (6). GRIEF; ailments from, agg.; cry, cannot (14). GRIEF; silent (86). LOVE; disappointment, unhappy, ailments from, agg.; grief, with silent (5). SADNESS; alone, being; agg. (45). SADNESS; consolation agg. (2). WEEPING, tearful mood; involuntary (39)

SULFUR rubrieken zonder NATRUM MURIATICUM

ANGER; oneself, with (35). AUDACITY (72). BUSY (120). CONTRARY (100).DESTRUCTIVENESS (76). DOUBTFUL (95). EGOTISM, self-esteem (54). EXTROVERTED (41). FASTIDIOUS; appearance, about; personal (13). FASTIDIOUS; work, in (1). FINERY, luxurious clothing, wants (12). HIGH places agg (7). KICKS; sleep, in (8). LAUGHING; sleep; during (21). LOVE; animals, for; cats, for (2). NAKED, wants to be; sleep, in (9). OPTIMISM (45).PHILOSOPHY; ability for (33). PLANS; many (28). UNTIDY (23). SECRETIVE (35).VAN DEZELFDE AUTEUR


PLANTEN EN MIASMAS (335 blz) Het systeem van Sankaran om vanuit de Sensation de juiste homeopatische remedie te vinden is baanbrekend en doeltreffend. Het boekje Planten en Miasmas heb ik geschreven om de aanpak makkelijker te maken, zonder aan efficintie in te boeten . Voor alle duidelijkheid, het boek heeft niet de pretentie origineel te zijn. Het is gebouwd op de ideen van Rajan Sankaran met de bedoeling zijn systeem te verduidelijken en meer praktijk gericht te maken, om zodoende een klein steentje bij te dragen tot uw homeopatische praktijk.
Een eerste hoofdstuk leert op een relatief eenvoudige maar akkurate manier het onderscheid te maken tussen Plantaardige-, dierlijke-, en minerale remedies.
Daarna volgt een hoofdstuk om in de praktijk de verschillende miasmas te differentiren.
In het derde hoofdstuk wordt het begrip Thema ingevoerd. Gaat het bijvoorbeeld over een relatieprobleem, of een beperking van de bewegingsvrijheid, een uitgesproken zwakte of ligt de klemtoon op de lokale symptomen, enz...?
Wanneer we deze drie filters toepassen wordt het aantal mogelijke remedies al flink beperkt. De volgende hoofdstukken helpen ons verder op weg.

Beschrijving van de Plantenfamilies van Anacardiaceae tot Violales.
Bespreking van elke plantenremedie: Synoniemen, thema, miasme, repertoriumrubrieken, materia medica en algemeen beeld. Van Abelmoschus tott Yohimbinum
Verder een lijst met 500 repertoriumrubrieken en het bijbehorend miasma, samen met een overzicht van de miasmas en de bijbehorende remedies.
Tenslotte nog enkele tips ivm de anamnese.

DE DEPRESSIEVE MENS (265 blz) behandelt de depressieve kant van ruim 300 remedies. Er wordt aandacht besteed aan oorzaken en verloop, met uitgebreide verwijzing naar de rubrieken in het repertorium.Van de kleinere remedies worden bovendien de Key Notes vermeld. Tevens worden een dertigtal klinische onderwerpen, gaande van Adolescenten tot Zwangerschapsdepressie, besproken. Het boek is bedoeld als werkinstrument voor de homeopatische aanpak van een aandoening die vaak miskend word en waarbij de allopatische behandeling van symptomen op langere termijn vaak ondoeltreffend is.

DE ACTIEVE MENS bespreekt uitgebreid de rubrieken uit het Repertorium van Kent besproken, die te maken hebben met de menselijke activiteit. Vooreerst is er de algemene rubriek Industrious. Daarna bekijken we de rubrieken die ons kunnen antwoorden op de vraag Waarom werkt deze mens?. De drijfveren kunnen zijn: Money, Ambitious, Idealisme, Independence, Responsability, Restlessness, Security en Social position.
Hoe bereidt hij zich voor op zijn taak? Info vinden we in de rubrieken: Plans, making many en Theorising.
Op welke manier werkt hij? Nadere informatie bekomen we bij: Courageous, Enthousiasme, Impulsive, Hurry, Cautious, Conscientious about trifles, Fastidious, Dictatorial, Manipulative, Obstinate, Obsessive ritual behaviour en Routine.Burn out symptomen vinden we tenslotte bij: Indolence, Procastination (uitstellen), Cowardice en Irresolution.Ter afsluiting bekijken we enkele ernstige activiteiten in Profession en Student en enige minder serieuze bezigheden in Travel.
Het boek (120 blz) kan dus ook gebruikt worden om een gedetailleerde differentile diagnose te maken tussen de honderd twintig remedies die in deze rubrieken voorkomen.

KINDEREN EN ZUIGELINGEN (250 blz). bevat 3 delen. 1. De mentale en lichamelijke symptomen van meer dan 100 remedies die bij kinderen en babys gendiceerd zijn. 2. Een repertorium dat specifiek gericht is op kinderen en zuigelingen. 3. De beschrijving en homeopatische behandeling van tientallen klinische beelden zoals allergie, angina, enuresis, hyperkinetische kinderen, pavor nocturnus, varicella, enz...

SEXUALITEIT IN DE MATERIA MEDICA (190 blz) is een uniek werkstuk dat de verborgen kant van de remedies in de kijker stelt. Van meer dan 100 remedies worden de relatie, het familiale leven, de normale en de afwijkende sexualiteit op een lichtvoetige, maar degelijke manier uit de doeken gedaan.

'DE GESLOTEN MENS' (110 blz). Van 58 remedies wordt het aspect 'geslotenheid' bestudeerd: de aard, de oorzaken, het waarom en de gevolgen worden in detail beschreven.

'DE METALEN' (195 blz) is een heldere samenbundeling van alle belangrijke informatie ivm de metalen.

'DE NOSODEN' (70 blz) bevat een unieke en uiterst volledige beschrijving van het Carcinosinum-, Medorrhinum-, Psorinum- en Tuberculinum-beeld bij kinderen, zuigelingen en volwassenen.

'HOOIKOORTS' (75 blz): 34 hooikoortsremedies, van Allium cepa tot Wyethia, worden uitgebreid beschreven.

'VOEDSELALLERGIE (11O blz): van 55 eetwaren worden al de overgevoeligheidssymptomen met de bijbehorende remedies beschreven en voor elke remedie vindt u al de voedingsmiddelen die niet verdragen worden, samen met de symptomen die bij de patient veroorzaakt worden. 67 Remedies worden gedetailleerd besproken.

DE HYPOCHONDER (70 blz) probeert u te helpen met de problematiek van de mens die zich inbeeldt steeds maar een ernstige ziekte onder de leden te hebben. Van 120 remedies worden oorzaak, gevolgen en modaliteiten van dit aspect duidelijk beschreven, samen met referenties naar het repertorium en naar de oorspronkelijke materia medica.

RECENSIES in tijdschriften zoals << Homeopatisch bekeken >> en << Dynamis>> :

Vlot geschreven, Prachtige materia medica, Grondige studies, Een schat aan praktische informatie.
Relaties - De nieuwe materia medica
ISBN NoISBN
Language Dutch
Author René Dockx
Pages 60
Type Paperback